RTSH Sport Live

G20 mbështet Tokio 2020 dhe Pekin 2022

  • 24/11/2020
  • |
  • Tokio 2020
G20 mbështet Tokio 2020 dhe Pekin 2022

 Liderët e Botës, në mbledhjen e tyre virtual të G20 kanë premtuar mbështetjen e tyre për Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike, Tokio 2020 dhe Pekin 2022. “Si një simbol i rezistencës së njerëzimit dhe unitetit global në kapërcimin e Covid-19, ne vlerësojmë vendosmërinë e Japonisë për të pritur Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike Tokio 2020 vitin e ardhshëm. Ne mezi presim Lojërat Olimpike Dimërore të Pekinit në 2022”.

Presidenti i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) Thomas Bach u bashkua me Samitin virtual për një fjalim drejtuar udhëheqësve, me ftesë të presidencës Saudite të G20.

“Sporti mund të shpëtojë jetë. Gjatë kësaj krize të Coronavirus, të gjithë kemi parë se sa i rëndësishëm është sporti për shëndetin fizik dhe mendor”, - tha Presidenti i IOC në fjalën e tij. “Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka pranuar këtë duke nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me IOC. Pas kësaj marrëveshjeje, KB, OBSH dhe IOC filluan një fushatë të markës së quajtur ‘Të shëndetshëm së bashku’, duke hapur projekte ndërkombëtarisht. Për më tepër, ne jemi duke u përgatitur të kontribuojmë në një fushatë pro-vaksinimit në mbarë botën”.

Më përpara, Kryeministri japonez, Suga Yoshihide kishte deklaruar: “Unë jam i vendosur të mbaj Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike të Tokios si një simbol që njerëzimi ka kapërcyer virusin. Kam dëgjuar që Presidenti i IOC, Thomas Bach, të cilin unë u takova ditë më parë, ka të njëjtën vendosmëri. Ne do të vazhdojmë të bëjmë përpjekjet tona maksimale për të realizuar Lojëra të sigurta”.

Mbështetja për IOC dhe Lojërat Olimpike u premtua gjithashtu edhe nga Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH): “Më në fund, unë do të doja të mirëpres Kryeministrin Suga dhe ta siguroj atë që OBSH po punon me International Komiteti Olimpik për t'i bërë Olimpiadat e vitit të ardhshëm në Tokio një sukses dhe një simbol të shpresës për Botën”.